Marfi: Jako se varaju oni koji sugerišu da BiH ima jače saveznike u Rusiji i Kini

SARAJEVO – Američki ambasador u Sarajevu Majkl Marfi čestitao je danas 1. mart „Dan nezavisnosti BiH“, koji Republika Srpska ne priznaje.

U tekstu povodom ovog nepostojećeg praznika za Republiku Srpsku, Marfi, uz, kako kaže, najiskrenije čestitke navodi da je „Prvi mart mnogo više od prilike da se obeleži ovaj istorijski trenutak“.

Za američkog diplomatu je „ovaj dan takođe prilika da se obeleži demokratski napredak Bosne i Hercegovine u proteklih više od tri decenije“ i da se, kako navodi, oda priznanje za sav trud, istrajnost i žrtvovanje građana koji su taj napredak omogućili.

„Zajedno sa našim međunarodnim partnerima, ponosno stojimo uz ljude u BiH koji su izabrali budućnost u evroatlantskoj zajednici zemalja i izgradili neophodne državne institucije koje ih vode ka toj budućnosti. Uspostava ovih pravosudnih, finansijskih, sigurnosnih i drugih državnih institucija istorijsko je postignuće i veliki korak ka ispunjenju obećanja o nezavisnoj Bosni i Hercegovini – jakoj, demokratskoj i prosperitetnoj državi“, naveo je ambasador Marfi, preneo je sarajevski portal Klix.

Kao najveći uspeh, ambasador je naveo formiranje multietničkih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u kojima, kako kaže, Bošnjaci, Hrvati, Srbi i Ostali služe časno rame uz rame u zemlji i van njenih granica radi sigurnosti BiH i svih njenih građana.

„Od podrške programima obuke za oficire, nabavke ključne opreme i sredstava do zajedničkih vežbi, Sjedinjene Države bile su najbliži partner OSBiH u protekle dve decenije. Radujemo se nastavku jačanja tog strateškog partnerstva u godinama koje su pred nama“, kaže Marfi.

Podsetio je da su SAD osigurale su više od dve milijarde dolara pomoći od 1995. godine s ciljem podrške bh. institucijama, kao i demokratskom, društvenom i ekonomskom napretku na svim nivoima vlasti.

„Naravno da ima smetnji. Bh. institucije sada su izložene napadima lidera koji nastoje da unište napredak postignut u proteklih 31 godinu ili koji ih nastoje kontrolisati radi sopstvenih, koruptivnih interesa. Mnogi od ovih lidera čak nastoje iskriviti istoriju“, tvrdi Marfi.

Posebno je apostrofirao predsednika Republike Srpske Milorada Dodika za koga kaže da on sa svojim saveznicima „ignoriše realnost da su lideri Republike Srpske, uključujući i njegovu političku stranku, radili sa svojim kolegama iz Federacije na izgradnji ovih državnih institucija dobrovoljnim prenosom nadležnosti u interesu bolje, funkcionalnije BiH“.

„Ovo negiranje činjenica i tobožnje pravne tvrdnje koje čujemo iz Republike Srpske nisu samo napad na državne institucije na čijoj je uspostavi BiH marljivo radila – one su napad na sami duh kompromisa koji prevazilazi etničke i političke linije, a koji je u srcu Dejtonskog mirovnog sporazuma“, napisao je američki diplomata, prenosi Klix.

Smatra da ova vrsta politike koja služi samo sopstvenim interesima sprečava Bosnu i Hercegovinu da ostvari svoj puni potencijal.

Marfi je mišljenja da SAD i njihovi međunarodni partneri moraju pojačati angažman u BiH, a ne odstupiti.

„Naše obećanje da ćemo podržavati suverenitet, institucionalni i teritorijalni integritet BiH i njen multietnički karakter nije puka retorika – to je stvarna, dugogodišnja obaveza koju ispunjavamo svaki dan. Oni koji sumnjaju u našu trajnu posvećenost zemlji ili u to da BiH pripada Zapadu – ili sugerišu da ona možda ima jače saveznike u Rusiji, Kini ili Iranu – jako se varaju“, naveo je, između ostalog, Marfi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar