Marfi: Niko neće dozvoliti ostanak na vlasti nepromenje vlade od 2018.

SARAJEVO – Ambasador SAD u BiH Majkl Marfi kaže da je njegova vlada ohrabrena činjenicom da je vlast na državnom niovu BiH uspostavljena brzo i izrazio nadu da će to isto biti učinjeno i u Federaciji BiH, jer, upozorio je, niko neće dopustiti još jedan četvorogodišnji mandat sa vladom koja nije promenjena od 2018..

Marfi u ntervjuu Večernjem listu, izdanju za BiH, nije želeo da predviđa budućnost, naučio je, kaže, da diplomate to ne treba da rade, ali je istakao da pažljivo prate situaciju i, ako dođe do blokada i sprečavanja formiranja vlasti, „mi imamo kapacitet da preduzmemo odgovarajuće aktivnosti”.

“ Svi , od OHR-a, preko EUSR-a do brojnih ambasada vrlo jasno su kazali da ne možete imati još jedan četverogodišnji period s vladom koja nije promenjena od 2018. godine”.

Marfi je odbacio tvrdnje da zapadne ambasade, međunarodna zajednica i SAD igraju aktivnu ulogu u formiranju vlasti u BiH. Te odluke, kako ističe, donose političke stranke i njihovi lideri. Dodaje da je za budućnost BiH bitno i uspostavljanje funkcionalne, delotvorne vlasti u Federaciji BiH.

“Ako mogu tako reći, Federacija BiH treba da predvodi taj voz prema destinaciji evroatlantskih integracija. Međutim, zato što nismo imali izabranu vladu toliko dugo, nismo imali odgovorno upravljanje…“, rekao je, između ostalog, američki diplomata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar