Marš u Mineapolisu uoči godišnjice ubistva Džordža Flojda

MINEAPOLIS – Članovi porodice Afroamerikanca Džordža Flojda i drugi građani SAD koji su izgubili najmilije zbog policijske brutalnosti, pridružili su se aktivistima i građanima u Mineapolisu na maršu povodom obeležavanja jednogodišnjice Flojdove smrti.

Marš, koji je održan u nedelju, okupio je više stotina ljudi ispred zgrade suda u centru Mineapolisa, gde je pre mesec dana zaključeno suđenje Dereku Šovinu, a mnogi od njih nosili su natpise sa slikama Flojda, Filanda Kastila i drugih crnaca koji su ubijeni usled policijske brutalnosti, prenosi agencija AP.

Dok su okupljeni skandirali “Nema pravde, nema mira!“ i “Recite njegovo ime“, guverner Minesote Tim Valc, gradonačelnik Mineapolisa DŽejkob Frej i gradonačelnik Sent Pola Melvin Karter su, zajedno sa desetak članova Flojdove porodice, posmatrali kako govornici pozivaju na pravdu za porodice crnaca koje je ubila policija.

“Bila je duga godina. Bila je bolna godina“, rekla je Briđzet, Flojdova sestra u obraćanju okupljenima.

Sutra će se navršiti godinu dana otkako je Flojd umro pošto ga je sada bivši policajac u Mineapolisu Derek Šovin pritisnuo kolenom na vrat.

Šovin, koji je belac, proglašen je krivim za ubistvo Flojda po svim tačkama optužnice. Proglašen je krivim za ubistvo drugog i trećeg stepena, i za ubistvo iz nehata.

Sveštenik Al Šarpton pozvao je na jučerašnjem skupu američki Senat da usvoji Zakon Džordža Flojda koji će reformisati rad policije u SAD i omogućiti uspostavljanje nacionalne baze podataka o nedoličnom ponašanju policije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar