Mas: Dogovoreno uvođenje ekonomskih sankcija Belorusiji

LUKSEMBURG – Ministri spoljnih poslova EU dogovorili su se danas da uvedu ekonomske sankcije Belorusiji, saopštio je šef nemačke diplomatije Hajko Mas nakon sastanka u Luksemburgu .

„Veoma sam zadovoljan onim što je EU danas postigla po pitanju Belorusije“, rekao je Mas obraćajući se novinarima i dodao da su sankcije osmišljene kako bi teško pogodile sektore beloruske ekonomije, prenosi Rojters.

I Velika Britanija uvela sankcije Belorusiji

U koordinisanoj akciji sa svojim saveznicima Velika Britanija je danas uvela sankcije pojedincima i organizacijama iz Belorusije, a na udaru brtianskih sankcija se, pored ostalih, našla i jedna kompanija koja se bavi izvozom naftnih derivata.

„Uporedo sa SAD, Kanadom i EU, Velika Britanija je uvela sankcije protiv sedam pojedinaca i jedne organizacije bliskih beloruskom režimu i kao odgovor na hapšenje novinara Romana Protaševiča i njegove prijateljice Sofije Sapege nakon nezakonite diverzije na letu FR 4978 kompanije Rajaner u maju“, navodi se između ostalog u saopštenju britanskog forin ofisa, prenosi Rojters.

SAD uvele sankcije Belorusiji

SAD su danas uvele sankcije Belorusiji i one pogađaju 16 pojedinaca i pet organizacija, saopšteno je na veb sajtu Ministarstva finansija vlade SAD, čime se vrši dodatni pritisak ne predsednika Aleksandra Lukašenka.

Među organizacijama koje su se našle na udaru američkih sankcija nalaze se Komitet državne bezbednosti Belorusije i Glavna direkcija za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije beloruskog MUP-a, preneo je Rojters.

Nove sankcije EU protiv pojedinaca i entiteta u Belorusiji

Ministri spoiljnih poslova EU doneli su odluku o sankcionisanju 78 beloruskih pojedinaca i 8 entiteta zbog, kako se navodi, ozbiljnih kršenja ljudskih prava u Belorusiji i nasilne represije nad civilnim društvom, demokratskom opozicijom i novinarima.

U saopštenju Saveta EU navodi se da je sedam pojedinaca i jedan entitet, koji su predmet ove nove liste restriktivnih mera, sankcionisano u vezi sa prisilnim i nezakonitim sletanjem leta kompanije Rianair u Minsku, Belorusija, 23. maja 2021. godine i zadržavanjem beloruskih vlasti novinar Roman Protasevič i Sofija Sapega.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar