Masovna hapšenja u Gazi posle ubistva tri palestinska policajca (VIDEO)

Palestinski Hamas proglasio je jutros vanredno stanje i počeo da hapsi pristilace Islamske države i drugih organizacija salafista nakon što su kasno sinoć poginula tri policajca u dve eksplozije na toj teritoriji na obali Sredozemnog mora.

Neimenovani izvori su rekli za Bi-Bi-Si (BBC) da su eksplozije na policijskim kontrolnim punktovima u utorak uveče u gradu Gazi rezultat samoubilačkih bombaških napada i da je jedan od napadača ranije bio u pritvoru.

Islamski ekstremistički Hamas koji kontroliše Gazu često je dolazio u sukob sa pristalicama ekstremnijih džihadističkih organizacija u Gazi i nedavno je preduzeo akcije protiv članova Islamske države, navode izraelski mediji.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova u Gazi  Ijad al-Bozm izjavio je da su dva policajca poginula na kontrolnom punktu na raksrsnici Dahduh.

Ministarstvo zdravlja je reklo da je još jedna osoba zadobile teške povrede i da je kasnije preminula.

U početku je za ekspolizije okrivljen Izrael ali je ta optužba povučena.

Svi poginuli su bili saobraćajni policajci.

Nekoliko trenutaka kasnije dogodila se još jedna eksplozija na kontrolnom punktu zapadno od Gaza Sitiji, kada je povredjeno troje ljudi, rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Proglašena je mobilizacija svih policijskih i bezbednosnih snaga kako bi se pratio razvoj situacije nakon dve eksplozije“, rekao je Bozm.

Glavni lider Hamasa Ismail Hanije je pozvao narod da bude strpljiv dok traje istraga.

U saopštenju Ministarstva unutršanjih poslova je navedeno da su eksplozije izolovani incidenti i da postoje početne informacije o napadačima.

„Mi uveravamo narod da je bezbednosna situacija stabilna u pojasu Gaze i potvrdjujemo da su te sumnjive eksplozije izolovani dogadjaji koji neće mati uticaja na bezbednosnu situaciju“, navedeno je u saopštenju u kojem se dodaje da oni koji su izveli taj zločin neće proći nekažnjeno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar