Masovni protesti primoraće vlast na ostavke

PODGORICA – Očekujemo da protesti u Crnoj Gori postanu „nepodnošljivo masovni“ i izazovu veliku političku krizu koja će primorati najviše zvaničnike da daju ostavke, poručio je jedan od organizatora protesta „Odupri se 97.000“ Džemal Perović.

Perović očekuje da će masovni protesti „pokrenuti“ i međunarodnu zajednicu koja, kaže, podržava „lažne i fingirane“ integracije i pregovarački proces Crne Gore i koja je do sada, prema njegovom mišljenju, delovala suviše tromo i sporo.

Uoči večerašnjeg, petog po redu, protesta na Trgu nezavisnosti u Podgorici, Perović kaže da građani, čak i deo onih koji su na prošlim izborima glasali za DPS, više ne žele da trpe loš sistem i dodaje da je energija protesta veoma jaka, te da će, uz direktan kontakt sa predstavnicima opozicije, postati još jača.

Smatra i da će protesti po masovnosti već ove ili sledeće subote nadmašiti proteste u Beogradu jer je, tvrdi, nezadovoljstvo građana u Crnoj Gori enormno veće.

Ističe i da blokada Trga nezavisnosti, koja je najavljena pa se od nje odustalo, ne bi bila produktivna i da bi svaka provokacija mogla da kompromituje do sada mirne i dostojanstvene proteste.

Perović najavljuje da će večerašnji protest biti najmasovniji do sada, a da će uslediti novi ciklus pokušaja da se ujedini cela opozicija i „demontira korumpirani sistem“ koji je „jasno ogoljen u aferi Koverat“.

„Sistem je ogoljen optužbama odbeglog biznismena Duška Kneževića, od kojih je naježa ona da se teraju potencijalni ozbiljni investitori, a dolaze nam samo sumnjivi, koji su reketirani, što je dovelo do gubitka radnih mesta i socijalne bede“, kaže Perović.

Upitan, međutim, kakva je veza protesta s Kneževićem, Perović kaže da je prva odluka organizatora bila da se distanciraju od njega.

„Ako želimo da protesti uspeju, moramo imati jasnu distancu od koverte“, naglašava.
Na optužbe vlasti i dela javnosti da su organizatori protesta instrument opozicionih partija, Perović odgovara da građani i organizacioni odbor „vode priču“, a da stranke pomažu u organizaciji u tehničkom smislu.

Kad je reč o sumanjama da su protesti u funkciji očekivanog kraja suđenja za državni udar, za koji je optužen i deo opozicije, Perović kaže da takve stvari nemaju veze sa stvarnošću i da se svaka takva optužba vlastima vratila kao bumerang.

Odgovarajući na zamerke Mila Đukanovića da na protestima nema crnogorske zastave, a da u Srbiji, koju je naveo kao primer, ima srpskih zastava, Perović kaže da Đukanović već 30 godina vlada na pitanju zastava i crkava.

„Rekli smo da nema zastava, ali smo istovremeno rekli da građani, kao suvereni, ovu državu osećaju kao svoju i brane je od onih koji su je do koske opljačkali. Zato ćemo na protestu reći da smo mi, narod, zastava i pitaćemo ga da li je nosio zastavu u Dubaiju, gde se sretao sa onima sa kojima je ugovarao pljačkaške privatizacije“, zaključio je Perović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar