Matarela: Odbacujemo svaki oblik diskriminacije

RIM – Povodom Međunarodnog dana borbe protiv diskriminacije (homofobije, transfobije i biofobije), 17. maja, italijanski predsednik Serđo Matarela istakao je da Italija “apsolutno odbija svaku vrstu diskriminacije”, javlja agencija Ansa.

Matarela je podsetio da osnovni princip italijanskog ustava garantuje jednakost svima, i shodno tome tome lični afiniteti i seksualna orijentacija ne mogu biti motiv za napade, izrugivanje i vređanje ljudskog dostojanstva.

„Nepoštovanje ovih prava ugrožava moralne vrednosti na kojima počiva demokratski društvo”, istakao je predsednik Italije.

Podvukao je da različitosti doprinose obogaćivanju društva i da prezir, isključivanje onoga koji se smatra drugačijim od njega samoga, predstavljaju oblik nasilja koji generira nazadovanje i može dovesti do neprihvatljivog fanatizma.

„Rana naneta pojedincu vređa svačiju slobodu, epizode nasilja, moralnog i fizičkog, koje vređaju žrtve, vređaju celo društvo. Solidarnost, poštovanje, uključivanje, kao što je pokazao i rad na suzbijanju pandemije, snažni su vektori socijalne kohezije i sigurnosti“, istiaka je Matarela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar