Matic: Ucesce na izlozbi u Dubaiju, nova sansa za razvoj Srbi

DUBAI – Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da je za Srbiju velika privilegija što je deo prve Svetske izložbe „EXPO 2020“ u regionu Bliskog Istoka, Afrike i Južne Azije i što će potencijalnim partnerima iz celog sveta predstaviti tehnološke inovacije i dostignuća, turistički potencijal i privredne i poslovne prilike.

Matić je na otvaranju Paviljona Srbije na izložbi u Dubaiju, kojem je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić, rekla da će naša zemlja na toj manifestaciji predstaviti i talentovane ljude, umetnike, naučnike i sve koji svojim radom doprinose napretku čovečanstva i opstanku „naše već ugrožene civilizacije“.

„Naš nastup na ovoj izložbi imaće za cilj da opravda očekivanja i da pruži doprinos jedinstvenom događaju istorijskog formata“, poručila je Matić.

Čestitala je domaćinima na spektakularnoj ceremoniji otvaranja koja je, kako kaže, u četvrtak ostavila bez daha sve prisutne zvanice i ispisala novu stranicu istorije svetskih izložbi.

Matić je naglasila da su prijateljski odnosi Srbije i UAE utemeljeni u dugogodišnjoj, plodnoj političkoj i ekonomskoj saradnji, kao i da bliskost dve zemlje potvrđuje i to što je, kako kaže, Srbija u grupi privilegovanih zemalja koje imaju svoj paviljon na jednoj od najprominentnijih lokacija izložbe i što će sa površinom od gotovo 2000 kvadratnih metara biti jedan od dominantnijih paviljona.

Istakla je da je cilj da se predstavljanjem na toj izložbi otvore nove šanse za razvoj Srbije kroz, kako kaže, umrežavanje sa ključnim akterima svetske biznis zajednice, kao i da se naša zemlja prezentuje kao stabilna investiciona destinacija.

Kako je rekla, Srbija je pod rukovodstvom predsednika Vučića i uz ogroman i predan rad premijerke Ane Brnabić postala prepoznatljiva kao najbrže rastuća ekonomija Zapadnog Balkana, prva po direktnim stranim investicijama u Evropi, ali i među prvima u svetu po razvoju IT sektora i lider u regionu kada je reč o digitalizaciji.

Matić je navela je da je Srbija postala zemlja sa najstabilnijom fiskalnom politikom u poslednjih nekoliko decenija, koja je zahvaljujući viziji predsednika Vučića, donela zemlji nezapamćenu ekspanziju infrastrukturnih, tehnoloških projekata i investicija koji, kako je rekla, menjaju imidž Srbije u svetu, ali i svest građana o vrednostima i potencijalima svoje zemlje.

„Upravo zbog toga, svetu želimo da približimo modernu Srbiju, digitalnu Srbiju koja je prirodni naslednik inovativnosti i izuzetnosti stare Vinčanske civilizacije i njene bogate zaostavštine, i to ćemo učiniti kroz temu “Srbija stvara ideje – inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost“, kazala je ministarka.

Zahvalila je predsedniku Vučiću, premijerki Brnabić i njenom kabinetu, Nacionalnoj platformi „Srbija stvara“, kao i partnerima iz UAE i generalnoj direktorki Svetske izložbe Rim Al Hašimi na podršci učešću naše zemlje na događaju u Dubaiju i izgradnju Paviljona Srbije.

Matić je predsedniku Vučiću posebno zahvalila na tome što je, kako kaže, uprkos svemu odvojio vreme da dođe na otvaranje Paviljona i svojim prisustvom ukazao čast, ali i pružio dodatnu podršku timu Srbije u Dubaiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar