Matvijenko: SAD bi sankcijama da izbace Rusiju s tržišta EU

Sankcije koje bi SAD da nametnu Rusiji deluju kao pokušaj da se Rusija istisne sa evropskog energetskog tržišta, izjavila je danas bliska saradnica ruskog predsednika Vladimira Putina Valentina Matvijenko.

Matvijenko je predsednica Saveta Federacije gornjeg doma ruske Dume, navodi TAS S, a prenosi Rojters.

Ona je to izjavila povodom saopštenja Bele kuće u kojem se navodi da je američki predsednik Donald Tramp spreman da potpiše novi zakon nakon što su Senat i Predstavnički dom Kongresa prošle nedelje objavili da su postigli dogovor o širokom paketu sankcija Rusiji.

Kako je AP prethodno izvestio, predstavnici republikanaca i demokrata u američkom Kongresu objavili su da su postigli dogovor o paketu sankcija, kojim žele Moskvu da kazne zbog navodnog mešanja u prošlogodišnje predsedničke izbore u SAD i ono što smatraju ruskom vojnom agresijom u Ukrajini i Siriji.

Agencija je navela da je drugi po hijararhiji kongresmen Demokratske partije u Predstavničkom domu, Steni Hojer iz Merilenda, izjavio da su usaglašena sva pitanja u vezi sa zakonom koji, pored sankcija Rusiji, obuhvata i ekonomske kazne Iranu i Severnoj Koreji.

Bilo je izvesnih neslaganja u vezi s tim koliko će demokrate da se uključe u razmatranje zakona, ali je Hojer kazao da je zadovoljan ishodom.

„Osigurano je to da i većina (republikanci) i manjina (demokrate) budu u stanju da nadgledaju kako će administracija (predsednika Donalda Trampa) primenjivati sankcije“, rekao je Hojer.

Predstavnički dom Kongresa glasaće o zakonu u utorak 25. jula.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rusijasadsankcije
Komentari (0)
Dodaj komentar