-MEDIJI (foto)

OEBS zabrinut zbog novog sistema registrovanja sajtova u ALB

BEČ, 18. oktobra (Tanjug) – Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir izrazio je danas zabrinutost zbog objave o novom sistemu registrovanja za 44 vebsajta u Albaniji i njihovom potencijalnom gašenju, saopštio je danas OEBS.

Uprava elektronskih i poštanskih komunikacija u Albaniji objavila je 15. oktobra listu od 44 medijska vebsajta od kojih se zahteva da se registruju u Nacionalnom privrednom centru i dobiju poreski identifikacioni broj u roku od 72 sata, što potom treba da objave na internetu, navodi se u saopštenju.

Ukoliko vebsajtovi to ne učine, Uprava je zapretila njihovim gašenjem. Ova inicijativa, koju podržava albanska vlada, navodmo ima za cilj da se odgovori na zabrinutost zbog klevetanja na internetu.

„Države ne bi trebalo da nameću obaveznu registraciju onlajn medijima kao preduslov za njihov rad koji može imati veoma negativan efekat na slobodu medija“, rekao je Dezir.

Prema njegovim rečima, kada se ova praksa primeni, mogla bi da ozbiljno ograniči javni pristup raznim izvorima informisanja i pluralitet glasova, kao i da ugrozi pravo na slobodu izražavanja i onlajn informisanje.

Predstavnik OEBS-a je pozvao albanske vlasti da preispitaju ove akcije, razmotre sve moguće alternative kako bi se rešio problem klevetanja i pokrenu obuhvatnu debatu sa relevantnim akterima civilnog društva i medija.

„Od ključnog je značaja imati više informacija o tačnim ciljevima objavljenih mera, kao i o kriterijumima na osnovu kojih ova 44 vebsjata mogu biti odabrana“, rekao je Dezir.

Uz to, zatražio je razjašnjenje o pravnoj osnovi za zahtevanje od tih vebsajtova da objave PIB svoje poslovne kompanije i pravnoj osnovi za gašenje vebsajtova.

U pismu s tim u vezi poslatom premijeru Albanije Ediju Rami, Dezir je ponudio pravu pomoć.

Takođe, podsetio je na preporuke svoje Kancelarije o zaštiti slobode medija i izražavanja u regulativama o onlajn sadržini u jugoistočnoj Evropi, ističući da bilo kakav propis o onlajn sadržini mora da uzme u obzir međunarodne obaveze, uključujući obaveze u okviru OEBS-a, zaključuje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar