Mediji o pokušaju diskreditacije MCP SPC

PODGORICA – Deo crnogorskih medija objavio je danas da je bivši sveštenik Mitropolije crnogorsko primorske SPC Bojan Jovanović u više navrata kontaktirao Veselina Veljovića dok je bio direktor Uprave policije i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, nudeći im dokaze o navodnom prikrivanju pedofilije u manastirima SPC u Crnoj Gori.

Veljović, koji je aktuelni savetnik za odbranu crnogorskog predsednika, potvrdio je da se sastao sa sveštenikom Jovanovićem, ali ne i da mu davao novac, osim za prevoz.

Prema pisanju medija, iako se to dešavalo prošle godine, afera je aktuelizovana sada, pred izbor mitropolita crnogorsko-primorskog i potpisivanjem Temeljnog ugovora.

Prema dokumentaciji u koju je podgorički Dan imao uvid, koja sadrži i prepisku raščinjenog sveštenika Jovanovića sa crnogorskim istražiteljima, vidi se da je korespodencija počela još prošle godine. Pošto, kako se navodi, tada nije ispunjen cilj da se diskredituje Mitropolija i oteža njen status, jer su se na izborima desile promene, afera je aktuelizovana sada.

To zvanično potvrđuje i Mitropolija koju zastupa advokat Srpske pravoslavne crkve i Mitropolije crnogorsko-primorske Dalibor Kavarić, koji je dostavio prepisku između Jovanovića, bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića, njegovog pomoćnika Zorana Lazovića, šefa kabineta Petra Krstajića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

U jednoj od tih prepiski, Jovanović, navodi se, od Veljovića traži novac kako bi došao u Podgoricu da ispriča šta zna o navodnom prikrivanju pedofilije.

Veljović je u saopštenju dostavljenom i Tanjugu potvrdio da se sastao sa sveštenikom Jovanovićem, koji mu je, kako navodi, ispričao detalje u kojima je, kako kaže, pojasnio brojna krivična dela pa i najteža krivična dela protiv života i tela, koja su prema njegovim navodima izvršili i prikrivali sveštenici SPC.

„S obzirom na težinu saopštenih tvrdnji istog sam uputio da obavi razgovor sa nadležnim tužiocem u cilju procesuiranja daljih službenih radnji što je imenovani i učinio“, naveo je Veljović u saopštenju.

Negira da je Jovanović tražio novac osim za troškove puta, jer je, tvrdi Veljović, „suočen sa brojnim pretnjama i pritiscima iz crkvenih i bezbednosnih struktura Srbije“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar