Medijski sindikat osuđuje kontrolu informacija o koroni

RIM – Moćni sindikat italijanske štampe (Ašostampa) oštro je osudio odluku regionalne vlade regije Friuli Venezija Đulija, prema kojoj novinari više ne mogu direktno da razgovaraju sa medicinskim radnicima ako žele informacije o epidemiološkoj situaciji.

U saopštenju sindikata štampe se ističe da dramatična situacija izazvana pandemijom kovida-19, ne može niti sme biti razlog za smanjenje prava građana na tačno informisanje, koje je garantovano 21. članom italijanskog ustava.

Naime, vlasti regije Friuli Venecija Đulija su odlučile da ni jedan zdravstveni radnik više ne može direktno da razgovara sa novinarima, već onaj ko želi informaciju mora svoj zahtev podvrgnuti proceduri koja predvidza da se zahtev, na primer za razgovor sa lekarom, prvo uputi direktoru zdravstvene ustanove, koji će zahtev novinara proslediti sekretarijatu regionale direkcije za zdravstvo, a konačnu odluku o eventualnom razgovoru treba da odobri većnik regionale vlade zadužen za zdravstvo, Rikardo Ričardi.

Sindikat osuđuje odluku kao ograničavanje prava na tačno informisanje i ocenjuje da je usvojeni metod glomazan i beskorisan u ovom teškom trenutku u kojem je neophodno informisati građane o epidemiološkoj situaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar