Medijskom tajkunu odobrena kaucija, ne može van Hong Konga

HONGKONG – Sud u Hongkongu odobrio je danas kauciju od 1,3 miliona dolara medijskom tajkunu Džimiju Laiju, demokratskom aktivisti optuženom prema novom gradskom zakonu o nacionalnoj bezbednosti zbog sumnje da je u dosluhu sa stranim snagama.

Prema pravilima za kauciju, Lai (73) ne sme da se sastaje sa stranim zvaničnicima, daje bilo kakve intervjue, objavljuje članke ili objave na društvenim mrežama i moraće da ostane kod kuće i preda svoje putne isprave, prenosi Rojters.

Tajkun je bio čest posetilac Vašingtona, sastajući se sa zvaničnicima, uključujući i državnog sekretara Majka Pompea, kako bi prikupio podršku hongkonškoj demokratiji, što je nateralo Peking da ga označi kao „izdajnika“.

Lai je jedan od najvatrenijih kritičara zvaničnog Pekinga, a njegova medijska grupa „Nekt Media“ smatra se jednim od ključnih preostalih bastiona medijske slobode.

On je prvo uhapšen u avgustu kada je oko 200 policajaca pretreslo redakciju njegovog tabloida „Apple Daili“, a u pritvoru je od 3. decembra i tereti se i za prevaru u vezi sa zakupom zgrade u kojoj se nalazi „Apple Daili“.

Zakon o bezbednosti predviđa kaznu zatvora za ono što Peking široko definiše kao secesiju, subverziju, terorizam i dosluh sa stranim snagama, a Zapad i grupe za ljudska prava osudili su ga kao sredstvo za suzbijanje neslaganja sa vlastima u ovom gradu pod kineskom upravom, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar