Medjunarodni sud pravde se proglasio nadležnim za iransku tužbu protiv SAD oko sankcija

Medjunarodni sud pravde (ICJ), najviše pravosudno telo UN, proglasio se danas nadležnim za razmatranje zahteva Irana o poništenju sankcija koje je ponovo protiv njega uvela administracija bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Predsednik suda Abdulkavi Ahmed Jusuf rekao je da je sud nadležan da razmatra „zahtev koji je uložio Iran“, čime je odbacio američke pokušaje da se taj slučaj poništi.

Iran je danas pozdravio odluku suda kao „pobedu“.

„Još jedna pobeda za Iran“, napisao je na Tviteru iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif. On je dodao da je Medjunarodni sud pravde odbacio sve preliminarne primedbe SAD u tom slučaju koji je Iran predao sudu na razmatranje oko američkih „ilegalnih“ sankcija protiv njega.

Donald Tramp je u maju 2018. jednostrano povukao SAD iz medjunarodnog nuklearnog sporazuma sa Iranom zaključenog u Beču 2015. Tom merom Tramp je takodje ponovo uspostavio teške sankcije koje su uvele Iran u duboku recesiju, i lišile ga ekonomskih prednosti kojima se nadao posle potpisivanja tog sporazuma.

Prema SAD sud Ujedinjenih nacija, čije sedište je u Hagu, nije nadležan za razmatranje tog slučaja. SAD takodje navode da su sankcije bile neophodne pošto Iran predstavlja ozbiljnu pretnju za medjunarodnu bezbednost.

Ukoliko sud prihvati da razmatra taj slučaj konačna odluka bi mogla da bude doneta tek za više meseci ili godina.

Novi američki predsednik Džo Bajden hoće da vrati SAD u medjunarodni sporazum iz 2015. godine ali traži da Iran ponovo poštuje svoje obaveze preuzete tim sporazuumom koje je počeo da krši kao odgovor na američke sankcije.

„Iran je uvek u potpunosti poštovao medjunarodno pravo. Krajnje je vreme da se SAD pokažu na nivou svojih medjunarodnih obaveza“, rekao je Zarif.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar