Medvedev i Šarec za jačanje trgovinske saradnje

MOSKVA – Slovenački i ruski premijer Marjan Šarec i Dmitrij Medvedev založili su se danas za jačanje saradnje, ističući da bi bilateralna trgovina mogla da bude veća uprkos sankcijama Evropske unije protiv Rusije.

Medvedev je posle razgovra sa slovenačkim kolegom u Moskvi istakao da je trgovina između dve zemlje prošle godine porasla za devet odsto i da se slični rezultati očekuju i ove godine.

Obim trgovinske razmene prošle godine je iznosio 1.6 milijardi evra, od čega je Slovenija u Rusiju izvezla robu u vrednosti od 790 miliomna evra, prenosi STA i navodi da Slovenija uglavnom uvozi naftu i gas, a izvozi farmaceutske i hemijske proizvode.

Premijeri su se saglasili da bi i investicije trebalo da budu pojačane.

Šarec je ukazao na to da je Rusija peta po veličini destinacija Slovenije za strana ulaganja i da bi trebalo da se popne na toj lestvici.

Premijeri su izrazili uverenje da sankcije EU protiv Rusije neceh značajno ugroziti bilateralne ekonomske veze.

Medvedev je izrazio očekivanje da će se odnosi sa EU normalizovati, navodeći da je trenutni nivo saradnje „na nuli“, zbog čega Rusija, kako je rekao, jača bilateralne veze sa članicama Unije kao što je Slovenija.

On je izrazio uverenja da će nova Evropska komisija biti voljna da promeni takve odnnose, dodajući: „Rusija je spremna.“

U saopštenju posle razgovora, Šarecova kancelarija je navela da je premijer naglasio da Slovenija podržava „teritorijalni integritet Ukrajine“ i sporazume iz Minska.

On je pozvao na dijalog zainteresovanih strana i pozdravio nedavnu razmenu zatvorenika između Rusije i Ukrajine, ističući da je potrebno izgraditi poverenje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar