Medvedev: UKR da razmisli da li će koristiti granate sa osiromašenim uranijumom

MOSVA – Zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev pozvao je danas Ukrajince da razmisle o tome da li žele da otvore Pandorinu kutiju, koristeći granate sa osiromašenim uranijumom koje su im isporučili njihovi zapadni saveznici.

„Mislim da u ovom trenutku ljudi koji ostaju u državi Ukrajini razmišljaju o tome da li žele da se takvo oružje koristi. Oni su ti koji otvaraju Pandorinu kutiju. Oni to rade, ne obrnuto“, rekao je Medvedev u intervjuu ruskim medijima i korisnicima VKontakta, prenosi Taš.

On je rekao da iako takva municija nije klasifikovana kao nuklearno oružje, ona ipak može da stvori nuklearni otpad.

Medvedev je ukazao na iskustvo njihove prethodne upotrebe tokom NATO invazije na Jugoslaviju 1999. godine.

„Za sada nema konačnih procena i to oružje nije zabranjeno. Ali dugoročne posledice mogu biti veoma teške, jer građani Srbije, stanovnici bivše Jugoslavije, sada beleže značajan porast kancerogenih bolesti na svojoj teritoriji“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, jezgro sa osiromašenim uranijumom u tim projektilima izuzetno dobro probija oklop tenkova.

„Ali problem je u tome što i dalje stvara nuklearni otpad, a mi nemamo informacije koje bi tačno pokazale koliko je to opasno“, istakao je Medvedev.

On se zapitao zašto se zove osiromašeni uranijum i naveo da je to zbog toga što je manje radioaktivan od drugih izotopa.

„Ali je ipak radioaktivan, i dalje proizvodi radioaktivni otpad“, dodao je Medvedev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar