Megaprojekat: Naučnici pronašli način kako da Saharu učine plodnom

Grupa meteorologa iz SAD, Kine i Italije sprovela je analizu klime pustinje Sahare, koja je pokazala da bi taj region ponovo mogao da postane poldan, saopštio je list „Sajens“.

Naučnici su predložili da se preko cele površine pustinje (preko devet miliona kvadratnih kilometra) postave solarni paneli i vetrenjače, što bi ovaj region pretvorio u najvećeg proizvođača električne energije na svetu – proizvodilo bi se četiri puta više struje nego što čovečanstvo danas troši.

Međutim, taj megaprojekat bi ujedno i promenio klimu u pustinji, jer bi ti objekti izazvali dva puta više padavina, što bi ubrzalo vegetaciju.

Vetrenjače bi promenile tokove vetrova, dok bi solarni paneli odbijali sunčevu svetlost i time bi se ohladila površina pustinje, što bi, prema mišljenju naučnika, bilo dovoljno da se u Sahari ponovo pokrene zemljoradnja.

Ova grupa naučnika je istražila i druge pustinje širom planete da li bi bilo moguće sprovesti slične projekte. Međutim, ispostavilo se da je jedino Sahara pogodna za to zbog klimatskih uslova i veličine pustinje.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

klimasahara
Komentari (0)
Dodaj komentar