Mehanizam ponovo odbio uslovni otpust za D. Kunarca

HAG – Mehanizam za krivične sudove u Hagu po drugi put je odbio zahtev specijalca Vojske Republike Srpske Dragoljuba Kunarca za prevremeno puštanje na slobodu iz zatvora u Nemačkoj, gde izdržava kaznu od 28 osam godina zatvora zbog zločina nad muslimankama u BIH 1992. godine, iako je pre više od četiri godine izdržao dve trećine kazne.

On se predao Haškom tribunalu 4. marta 1998. godine i istog dana je prebačen u pritvorsku jedinicu tog suda u Hagu. Pravo da zahteva uprevremeno puštanje na slobodu iz zatvora stekao je 1. septembra 2016, a puna kazna mu ističe 2026. godine.

Kako je saopšteno iz Mehanizma, novu odluku doneo je predsednik Mehanizma Karmel Ađijus, koji je kao i njegov prethodnik sudija Teodor Meron, zaključio da se brojni faktori protive ovom zahtevu, i pored ispunjenosti jednog od uslova, da je odslužio 2/3 kazne.

Ađijus napominje da odluci o odbijanju puštanja Kunarca iz zatvora, doprinosi izuzetna težina krivičnih dela za koja je osuđen, kao i činjenica da nije u dovoljnoj meri pokazao da se u zatvoru rehabilitovao.

„Pored toga, nema dokaza preda mnom da postoje ubedljivi humanitarni osnovi koji bi prevazilazili ovu negativnu procenu“, zaključio je Ađijus.

Kunarac je 2002. godine presudom Haškog tribunala pravosnažno osuđen na 28 godina zatvora zbog zločina protiv čovečnosti i kršenja obijača ratovanja, tačnije zbog više mučenja i silovanja u Foči, kao i za porobljavanje dve žene koje je praktično držao u ropstvu.

U istom predmetu na 20 i 12 godina zatvora osuđeni su Radomir Kovač i Zoran Vuković.

To je bila prva presuda kojom je jedan međunarodni sud – silovanje okvalifikovao kao zločin protiv čovečnosti i pravno definisao zločin seksualnog porobljavanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar