Mej kritikuje Siriju i Rusiju zbog navodnog hemijskog napada u Siriji

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je danas da sirijski režim „i njegovi pomagači, uključujući Rusiju, moraju da prihvate odgovornost“ ako se pokaže da je vlada Sirije odgovorna za navodni napad otrovnim gasom na Dumu kod Damaska.

Mej je rekla da oni koji podržavaju „brutalne akcije (sirijskog predsednika Bašara) Asada i njegovog režima, treba veoma pažljivo da procene poziciju koju su zauzeli“.

Ona je novinarima kazala da se „dogadjaji u Dumi uklapaju u problematičan širi obrazac činova agresije i zloupotrebe dugogodišnjih medjunarodnih normi o korišćenju hemijskog oružja“.

„Prethodnih godina su UN i Rusija, čestim ulaganjem veta, omogućili kršenje tih pravila i uklonili mehanizme koji bi nam omogućili da istražimo napade hemijskim oružjem u Siriji. To mora da prestane“, navela je britanska premijerka.

Subotnji napad na Dumu nazvala je „neprihvatljivim“ i dodala da London razgovara sa saveznicima o tome „koja akcija je neophodna“.

Mej je kasnije, na konferenciji za novinare u Švedskoj, odbila da eksplicitno isključi mogućnost pridruživanja medjunarodnoj koaliciji koja bi mogla da razmotri vojnu akciju ako se utvrdi da je Asadov režim odgovoran za napad na Dumu.

Ipak, ona je navela da Velika Britanija još uvek prikuplja činjenice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar