Mej obećava smanjenje broja imigranata i pravednije društvo

Britanska premijerka Tereza Mej obećala je danas da će smanjiti broj imigranata u Velikoj Britaniji i izvesti zemlju iz Evropske unije, a potom pomoći siromašnima i raditi na izgradnji pravednijeg društva koje će ceniti zasluge.

To su osnovni elementi njene danas objavljene predizborne platforme, koja predstavlja veliku promenu od dosadašnjih protržišnih politika konzervativnih britanskih vlada, prvenstveno usmerenih na podršku biznisu.

Mej, koja će predvoditi Konzervativnu partiju na parlamentarnim izborima 8. juna, rekla je da je napuštanje EU prilika za izgradnju „jače, pravednije, prosperitetnije Britanije“ zasnovane na „novom ugovoru izmedju vlade i naroda“.

Predizborni manifest vladajućih konzervativaca ponovo sadrži obećanje o smanjenju neto broja migranata u Velikoj Britaniji na manje od 100.000, što ta stranka obećava, a ne ispunjava od povratka na vlast 2010. godine. Ni sada nije naveden datum do kada će to smanjenje biti ostvareno.

Neto broj migranata, koji predstavlja razliku izmedju broja ljudi koji se sele u Veliku Britaniju (imigranti) i onih koji odlaze iz nje (emigranti) iznosio je u septembru 2016. godine 273.000 i nije bio ispod 100.000 u prethodnih 20 godina.

Mnogi Britanci koji su na prošlogodišnjem referendumu glasali za izlazak iz EU bili su motivisani željom za kontrolom imigranata, čiji se broj znatno uvećao usled širenja Unije, pošto njeni gradjani imaju pravo da žive i rade u drugim državama članicama.

Velika Britanija imaće po napuštanju Evropske unije veću moć da ograniči broj imigranata, ali brojni ekonomisti smatraju da bi proklamovan cilj mogao da liši britanske kompanije produktivne radne snage.

U predizbornom programu Konzervativne stranke navodi se i da će Britanija ući u pregovore s EU o Bregzitu „u duhu iskrene saradnje“ i da će platiti račun za izlazak iz Unije zasnovan na „poštenom odnosu britanskih prava i obaveza kao odlazeće države članice“. Očekuje se da iznos koji će EU tražiti da Velika Britanija plati bude jedna od prvih varnica u pregovorima.

Ekonomska vizija britanske premijerke, koja više podseća na program umereno leve Laburističke partije nego na tradicionalne programe njene Konzervativne partije, nagoveštava da Mej ima više razumevanja za državnu intervenciju na tržištu od svog prethodnika Dejvida Kamerona.

Iako Mej često porede s nekadašnjom britanskom premijerkom Margaret Tačer, koja je transformisala zemlju ka protržišnoj politici, na osnovu danas objavljenog manifesta deluje da je politička filozofija aktuelne premijerke znatno drugačija.

Dok Tačer nije imala poverenja u državu kao instrument regulacije, Mej se u izbornom manifestu zalaže za više intervencionističku ulogu države u privrednim i industrijskim strategijama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar