Mekalister: Fon der Lajen će podržati politiku proširenja

BRISEL – Predsedavajući Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister ocenjuje da će kandidatkinja za predsednicu Evropske komisije Ursula fon der Lajen imati pozitivan pristup politici proširenja na Zapadni Balkan.

Dosadašnji izvestilac za Srbiju Dejvid Meklaister kaže da je već razgovarao sa fon der Lajen, koju opisuje kao ”bliskog političkog prijatelja”, o proširenju i Zapadnom Balkanu.

„Ursula fon der Lajen će, siguran sam, zastupati iste stavove kao i Evropska narodna partija i Hrišćansko demokratska unija u Nemačkoj. Mi smo otvoreni za nove zemlje članice i zalažemo se za politiku daljeg proširenja, ali to mora biti pripremljeno dobro i to zahteva vreme”, izjavio je Mekalister.

On podeća da je Angela Merkel pokazala koliko je Nemačka posvećena procesu proširenja i ocenjuje da nije slučajno što se Berlniski poroces zove ”Berlinski” jer je osmišljen u kabinetu nemačke kancelarke.

Ursula fon der Lajen i Dejvid Mekalister važe za najbliže saradnike nemačke kancelarke Angele Merkel.

Da je kandidatkinja za novu predsednicu Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom prvih razgovora sa evropskim parlamentarcima Briselu poslala pozitivan sigla za proširenje i Zapadni Balkan, ocenila je i poslanica socijaldmokrata Tanja Fajon.

Prema njenim rečima, Ursula fon der Lajen je predstavljaući svoje političke stavove u Evropskom parlamentu, na pitanje poslanika o očekivanjima od zemalja Zapadnog Balkana, poručila da vrata EU moraju ostati otvorena za Zapadni Balkan.

”Ono što je rekla oko proširenja bilo je kratko, ali poruka je bila pozitivna”, zaključila je je poslanica socijaldemokrata Tanja Fajon.

O kandidaturi Ursule fon der Lajen za mesto predsednice Evropske komisije Evropski parlament bi trebalo da glasa sledeće nedelje tokom zasedanja u Strazburu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar