Meksiko: Nezadovoljni migranti krenuli ka glavnom gradu

MEKSIKO SITI – Meksiko je poslao na stotine policajaca i vojnika ka karavanu migranata i azilanata koji su masovno napustili južni grad Tapačulu u pokušavaju da stignu do glavnog grada Meksika, gde se nadaju da čhe dobiti ubrzane procedure azila.

Video snimci objavljeni na društvenim medijima prikazuju sukobe između pripadnika Nacionalne garde Meksika i migranata, od kojih su mnogi u pratnji male dece ili nose bebe u naručju, a većina od približno 500 ljudi u ovom karavanu potiče sa Haitija, Kube, Centralne Amerike i Kolumbije, prenosi Rojters.

Migranti u Tapačuli danima su organizovali proteste sa zahtevom da se njihovi slučajevi ubrzaju kako bi mogli da napuste južnu državu i presele se u druge delove Meksika ili krenu prema američkoj granici bez rizika od deportacije, prema lokalnim izveštajima.

Prema meksičkom zakonu, migranti moraju da ostanu u državi u kojoj su zatražili azil dok se njihovi slučajevi ne reše, što može da potraje mesecima ili godinama.

Meksiko se suočava sa sve većim pritiskom Vašingtona da preduzme korake za smanjenje migracija prema SAD, a proteklih nedelja meksička vlada je poslala hiljade migranata avionima u južni Meksiko, gde se autobusima prevoze dalje do granice sa Gvatemalom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar