Meksiko poslao 16 pasa tragača u Tursku da pomognu u spasavanju iz ruševina

MEKSIKO SITI – Meksiko je poslao neke od svojih poznatih pasa za traganje i spasavanje u Tursku da pomognu u traženju ljudi zatrpanih pod ruševinama nakon razornog zemljotresa u ponedeljak.
Avion sa 16 pasa poleteo je iz Meksiko Sitija za Tursku, objavio je Bi-Bi-Si (BBC).
Meksiko, koji je podložan zemljotresima, ima visoko specijalizovane civilne i vojne timove koji se često raspoređuju da pomognu kada dođe do katastrofe.
Psi su posle zemljotresa u Meksiku 2017. godine spasili nekoliko života.
Žuti labrador retriver Frida stekla je međunarodnu slavu kada tragala za preživelima u Meksiko Sitiju noseći zaštitne naočare i čizme, a mornarica je pripisala Fridi zasluge za spasavanje 12 života i pronalaženje 40 tela u operacijama širom Meksika, Haitija, Gvatemale i Ekvadora.

Frida je uginula od starosti prošle godine, a najmanje jedan od pasa koji su učestvovali u traženju i spasavanju posle zemljotresa u Meksiku 2017. godine deo je tima Meksičke mornarice koji je otputovao u Tursku.

Meksiko nije jedina zemlja koja šalje pse da pomognu u spasilačkim naporima u Turskoj i Siriji.
Hrvatska, Češka, Nemačka, Grčka, Libija, Poljska, Švajcarska, Velika Britanija i SAD takođe koriste pse u traženju preživelih posle zemljotresa.
Psi se često koriste u oblastima gde bi upotreba teške mašinerije mogla da izazove dalje urušavanje objekata, dovodeći živote preživelih u opasnost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar