Merkel: Nije ugrožen cilj postizanja dostojanstvenog Bregzita

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da nije ugrožen cilj postizanja dostojanstvenog Bregzita i da se zalaže za „uredni“ Bregzit, kao i dalje smatra da spoljno-politički i ekonomski odnosi sa Velikom Britanijom treba da ostanu bliski i prijateljski.

Na pitanje novinara da li je na jučerašnjem sastanku sa britanskim premijerom Borisom Džonson saznala nešto novo o alternativnim planovima u vezi sa tzv. bek stopom i o odnosu između VB i EU i da li je ugrožen cilj postizanja dostojanstvenog Bregzita, Merkel je rekla da ne smatra da je taj cilj ugrožen i da će u skladu sa tim principima postupati i dalje.

„Želim da ostanemo u prijatljstvu sa Velikom Britanijom i da imamo bliske spoljno-političke i ekonomske veze. Nadam se da ćemo na kraju i zaključiti sporauzm o slobodnoj trgovini koji je dobar“, rekla je Merkel na konferenciji za medije posle sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Merkel je kazala da i dalje mogućnost „urednog“ Bregzita i da nije očekivali da će jučerašnja poseta dovesti do konačnog rešenja, ali da smatra da je dobro što su vođeni razgovori.

„Sada čekamo šta će biti i spremni smo i pripremljeni i za ‘neuredni’ Bregzit, ali moja preferencija bi bila da dođemo do ‘urednog’ Bregzita“, dodala je Merkel.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar