Merkel i Putin u redovnom kontaktu…

Nemačka kancelarka Angela Merkel u redovnom je kontaktu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom povodom sukoba na istoku Ukrajine i u Siriji, izjavio je danas portparol nemačke vlade.

„Uvek smo govorili da, kada je reč o Siriji i Ukrajini, Rusija ima značajnu ulogu“, rekao je portparol Štefan Zajbert na zajedničkoj konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

Putin je u sredu, u telefonskom razgovoru sa nemačkom kancelarkom i francuskim predsednikom Fransoa Olandom, izrazio nadu da će predstojeći razgovori šefova diplomatije Rusije i SAD o Siriji biti uspešni, saopštio je Kremlj.

„Putin je izrazio nadu da će sastanak šefova diplomatija Rusije i SAD… koji je planiran za 15. oktobar u Lozani, uroditi plodom kad je reč o istinskoj pomoći u rešavanju sirijske krize“.

Rusija je ranije saopštila da će sa SAD i ključnim regionalnim silama predstojećeg vikenda razgovarati o Siriji, što će biti prvi sastanak o sirijskom sukobu otkako je Vašington zamrzao bilateralne pregovore o primirju, preneo je AFP.

Merkel, Porošenko: Potrebno još razgovora do samita o Ukrajini

Nemačka kancelarka Angela Merkel i ukrajinski predsednik Petro Porošenko saglasili su se da je potrebno održati još razgovora da bi samit takozvanog Normandijskog formata o ukrajinskom sukobu mogao da bude organizovan, saopštila je danas nemačka vlada, javlja Rojters.

Kremlj je u četvrtak najavio mogućnost da se lideri Francuske, Nemačke, Rusije i Ukrajine sastanu 19. oktobra ukoliko preliminarne ekspertske konferencije budu dale rezultate.

Merkel i Porošenko su u četvrtak razgovarali telefonom i složili se da bi trebalo učiniti sve kako bi se stabilizovalo primirje koje je dogovoreno pre 18 meseci u Minsku i primenili drugi koraci koji su navedeni u sporazumu, stoji u saopštenju.

„Takođe su razgovarali o potrebnim preduslovima za sastanak lidera i šefova vlade u takozvanom Normandijskom formatu i saglasili se da su potrebni dalji razgovori pre bilo kakvog takvog sastanka“, dodaje nemačka vlada.

U autorskom tekstu za nemački list „Frankfurter Algemajne Cajtung“ Porošenko je danas rekao da Rusija jača svoju vojsku u istočnoj Ukrajini i pozvao EU da zadrži sankcije protiv Rusije na snazi, navodi britanska agencija.

Ukrajinska vojska je u nedelju odložila planirano paralelno povlačenje sa proruskim snagama iz Stanice Luhanske, grada na istočnoj liniji fronta, saopštivši da pobunjenici ne poštuju sporazum i gađaju artiljerijskom vatrom ukrajinske položaje, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Angela MerkelPetro PorošenkosirijaukrajinaVladimir Putin
Komentari (0)
Dodaj komentar