Meta posle ispitivanja: Ostajem stub odbrane Ustava Albanije

TIRANA – Albanski predsednik Iljir Meta nakon tri sata ispitivanja u parlamentarnoj anketnoj komisiji izjavio je da je „srećan“ što se nakon dve godine vraća u parlament, i poručio onima koji žele da ga razreše da će institucija predsednika ostati da brani Ustav Albanije, sve dok ne okonča svoj petogodišnji mandat.

„Veoma sam srećam što sam se vratio u parlament nakon dve godine, još jednom da kažem da će institucija predsednika do 24. jula 2022. biti čvrst stub odbrane Ustava, demokratije, pluralizma, nacionalnog i javnog interesa, uz jedinstven cilj, a to je brzo i bez kašnjenja učlanjenje Albanije u Evropsku uniju“, napisao je Meta na svom fejsbuk profilu.

U komentarima na toj društvenoj mreži, Albanci masovno pružaju podršku Meti nazivajući ga „pravim državnikom“, prenosi portal A1on.

Kako navodi ovaj makedonski portal, nakon Metinog stabilnog ponašanja, mudrih odgovora na provokacije iz dela članova komisije, ocenjuje se da je njegov rejting značajno povećan.

Metu očekuje susret sa delegacijom Venecijanske komisije, koja nakon više susreta koje će imati u Tirani, treba da da svoje mišljenje oko toga da li je Meta poštovao Ustav ili ne kada je odložio lokalne izbore u toj zemlji, zakazane za 30. jun, na kojima, inače, albanska ujedinjena opozicija, nije učestvovala.

Lokalni izbori u Albaniji biće održani 13. oktobra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar