Micotakis traži snimanje mesta požara radi nadoknade štete

EVIJA – Grčki premijer Kiriakos Micotakis zatražio je danas momentalno snimanje na mestu požara koji je zahvatio prirodni rezervat na ostvru Evija kako bi se ocenile razmere katastrofe, a nakon što je dobio izveštaj generalnog sekretara civilne zaštite Nikosa Hardalijasa i vatrogasne brigade.

Snimanje je, kako je rekao, zatraženo da bi se pokrenule odgovarajuće procedure i obeštetili poljoprivrednici, prenosi ANA, a to bi, dodao je,
omogućilo i započinjanje teškog i dugotrajnog posla obnove.

Prema njegovim rečima, vlada će pomoći agenciji Civilne zaštite nakon završetka sezone požara u Grčkoj.

On je kazao da je situacija u Eviji bolja, ali je zamolio da se i dalje prate naredbe i uputstva zvaničnika, prenosi AP.

Istovremeno, zahvalio je vatrogascima na angažovanju i pohvalio koordinirani rad svih službi.

„Znamo da će požara biti i dalje. Oni će biti deo našeg svakodnevnog života, kao što klimatske promene uzimaju danak u južnoj Evropi“, rekao je Micotakis.

Na grčkom ostrvu Evija već drugi dan bukti požar u prirodnom rezervatu, a stotine osoba je evakuisano iz sela i manastira.

U gašenju požara učestvuje 250 vatrogasaca, grčka vojska i dobrovoljci, kao i šest aviona i pet helikoptera, koji su naročito aktivni u teško dostupnim oblastima, poput borove šume i kanjona kojima ne može da se priđe sa zemlje.

U utorak je proglašeno vanredno stanje zbog jakog vetra i dima koji se širi sa drugog po veličini grčkog ostrva do prestonice Atine.

Do sada je spaljeno 28 kvadratnih kilometara zemlje, a jedan volonter koji je zadobio opekotine zadržan je u bolnici.

Grčka je od Evropskog sistema za civilnu zaštitu zatražila pomoć, a Italija i Hrvatska poslale su četiti aviona za gašenje požara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar