Migranti držani u libijskim kampovima izloženi nasilju

BRISEL – Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesty International saopštila je danas da su migranti koji su držani u libijskim pritvorskim kampovima izloženi strašnom seksualnom nasilju od strane stražara, uključujući i prisiljavanje na seksualne odnose za vodu, hranu i pristup sanitarnim uslovima.

Izveštaj se fokusirao na migrante presretnute u Mediteranu, koji su se iskrcali u Libiji 2020. i 2021. godine, a sugeriše na pogoršanje uslova u kampovima, prenosi Rojters.

Kako se navodi, otkrića organizacije potiču iz intervjua sa 53 izbeglice i migrantima, starosti između 14 i 50 godina, iz zemalja poput Nigerije, Somalije i Sirije, uglavnom koji su još uvek bili u Libiji, a koji su mogli da pobegnu iz kampova ili imaju pristup telefonima.

Neke trudnice u logorima rekle su organizaciji da su ih stražari više puta silovali, dok su muškarci bili prisiljeni da nose samo donji veš, kako bi ih stražari ponizili.

Uprkos primirju između zaraćenih frakcija Libije od oktobra, kao deo mirovnog plana podržanog od strane Ujedinjenih nacija, posle pada Moamera Gadafija 2011. godine, oružane grupe i dalje drže vlast na terenu, a neki kontrolišu migrantske kampove.

Neki zakonodavci Evropske Unije pozvali su Evropsku komisiju, da prestane da finansira obalsku stražu, rekavši da Libija nije „sigurna zemlja“ za migrante.

Papa Franja i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvali su na zatvaranje ovih kampova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar