Mihailović: EU ključ za stabilnost i razvoj regiona

BEČ – Evropska unija je jedina pokretačka snaga za stabilan Zapadni Balkan i njegov dalji razvoj, jer odgovor na globalne izazove može biti samo zajednički, poručila je danas u Beču međunarodni sekretar Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Nataša Mihailović, koja je od kolega iz Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) dobila uveravanja da ta stranka podržava put Srbije u EU.

Mihailović je boravila u dvodnevnoj poseti kolegama iz austrijske SPO, sa kojima je razgovarala o jačanju saradnje i načinima za unapređenje odnosa.

“Dogovorili smo niz konkretnih aktivnosti koje ćemo zajedno sprovoditi u narednim mesecima, na jačanju regionalne saradnje, i dobili snažnu podršku da nastavimo u tom pravcu, jer aktuelna globalna situacija pokazuje da samo zajednički, solidarno i jedinstveno možemo da se suočimo sa svim izazovima”, rekla je Mihailović za Tanjug.

Ona je istakla da je Evropska unija pokretačka snaga i za stabilnost i za razvoj regiona.

“To je bio jedan od zaključaka naših sveobuhvatnih razgovora o budućim aktivnositma. Socijaldemokratska partija Austrije podržava prijem Srbije i ostalih zemalja regiona u EU, upravo i zbog toga što je EU jedini pokretač stabilnosti i razvoja”, rekla je Mihailović.

Dodala je da su razgovarali i o neophodnosti dodatnog promovisanja socijaldemokratskih ideja i vrednosti, poput socijalne pravde, solidarnosti, jednakosti, unapređivanja demokratije, građanskih i ljudskih prava.

“To je potrebno kako bi građani razumeli odakle te vrednosti dolaze, a sve u cilju snažnijeg suprotstavljanja populizmu i svakoj vrsti primitivizma”, kazala je Mihailović.

Prenela je da je zadovoljna razgovorima sa kolegama iz austrijske stranke, sa kojima je SDPS, kaže, i do sada gajila bliske i dobre odnose, koje će dodatno unapređivati u narednom periodu.

“Radujemo se podršci koju smo dobili od austrijske SPO za punopravno članstvo u međunarodnim organizacijama koje okupljaju političke stranke socijaldemokratske orijentacije”, dodala je Mihailović.

Ona je, inače, u sklopu dvodnevne posete Socijaldemokratskoj partiji Austrije razgovarala sa Mariom Maltšnig, direktorkom “Rener Instituta”, akademije Socijaldemokratske partije Austrije koji uskoro obeležava 50 godina postojanja, kao i sa Kristofom Macneterom, članom predsedništva stranke, poslanikom u austrijskom patlamentu koji je i predsednik Socijaldemokratskog privrednog saveza Austrije i potpredsednik Privredne komore Austrije.

Mihailović je razgovarala i sa drugim poslanicima SPO u parlamentu i u bečkoj skupštini, kao i sa generalnim sekretarom partije Kristijanom Dojčem i drugim funkcionerima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar