Mikati dobio mandat da formira novu libansku vladu

BEJRUT – Privremeni premijer Libana Nadžib Mikati dobio je danas mandat da formira novu vladu, ali ga do tog cilja očekuje težak politički put, budući da se razorna finansijska kriza u zemlji rasplamsava.

Sunitski muslimanski milijarder nominovan je za premijera po četvrti put nakon što je obezbedio podršku 54 od 128 poslanika u parlamentu, prenosi Rojters.

Navodi se da je u konsultacije, koje je sazvao predsednik Mišel Aun u vezi sa formiranjem vladajuće većine, uključena i šiitska muslimanska stranka Hezbolah koju podržava Iran.

S obzirom na duboke podele u libanskoj vladajućoj eliti, veruje se da će Mikati morati da se žestoko bori kako bi formirao vladu, što će predstavljati političku paralizu i moglo bi da ometa reforme dogovorene sa MMF-om koje su neophodne za otključavanje pomoći.

Rojters navodi da je ovo najveća finansijska kriza u Libanu od građanskog rata od 1975. do 1990. godine, jer je valuta izgubila više od 90 odsto vrednosti, uvećano je siromaštvo, paralizovan finansijski sistem i štedišama je zamrznuta štednja.

Dodaje se da će Mikati, koji je već tri puta bio premijer, nastaviti da obavlja tu dužnost dok se vlada ne formira, proces koji obično traje mesecima.

Analitičari i političari očekuju da će ovaj proces formiranja kabineta biti dodatno komplikovan borbom koja se nazire oko izbora zamenika predsednika Auna, kada mu mandat bude okončan 31. oktobra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar