Milijarder investitor novi ministar trgovine SAD

Ministar trgovine u novoj američkoj administraciji Donalda Trampa biće, prema jednom izvoru, milijarder Vilbur Ros, investitor koji se smatra „kraljem bankrotstva“ jer kupuje propale kompanije koje mu mogu doneti profit.

Zvaničnik upoznat s procesom prenosa vlasti, nije želeo da bude imenovan jer nije ovlaščen da javno govori o tim pitanjima.

Prema podacima magazina Forbs, Ros (78) ima bogatstvo od gotovo tri milijarde dolara.

Ministarstvo trgovine, na čijem bi čelu bio, zaduženo je za realizaciju Trampovog najavljenog cilja da će zaštiti američke radnike i suprotstaviti se globalizaciji od koje najveću korist imaju multinacionalne korporacije, navodi AP.

Ros je govorio da su mnogi Amerikanci nezadovoljni jer su radnici srednje klase ostali zapostavljeni, a Tramp predstavlja promenu u „manje politički korektnom pravcu“.

„Jedan od razloga zašto podržavam Trampa jeste što mislim da nam je potreban radikalniji, novi pristup vladi, bar u SAD, od onoga što smo do sada radili“, izjavio je Ros za Si-En-Bi-Si u junu.

Ros je rodjen na Floridi i diplomirao je na Univerzitetu Jejl. Radeći 24 godine kao bankar u banci Rotšild, specijalizovao se za bankrotstvo i restruktuiranje korporacija.

Svoju glavnu firmu „W.L. Ross“ osnovao je 2000. godine, a deo svog bogatstva napravio je kupovinom fabrika koje loše posluju po jeftinim cenama, a zatim je nastojao da smanji njihove rashode i napravi profit. Nekada je to činio menjanjem plata i ograničavanjem beneficija radnika.

Ros je spajanjem i kupovinom osnovao četiri velike kompanije koje se bave čelikom, tekstilom, automobilima i ugljem. Neke je prodao prepakovane u još veće svetske konglomerate. Tako je 2005. godine firmu „International Steel Group“ prodao indijskom magnatu čelika Lakšimiju Mitalu.

Neki od poslova su mu doneli loš publicitet.

Početkom 2006. u eksploziji u njegovm rudniku uglja „Sago“ poginulo je 12 rudara. Pre te nesreće inspekcija je u tom rudniku u Zapadnoj Virdžiniji utvrdila 208 bezbedbnosnih prekršaja. Ros je potom izjavio da je znao za njih, ali da ga je uprava rudnika uverila da je „stanje bezbedno“.

Od 2000. investirao je u 178 kompanija.

Mnoge njegove fabrike su na industrijskom Srednjem zapadu koji je na izborima bio naklonjen Trampu zbog obećanja da će stvoriti više radnih mesta u proizvodnji, tako što će ponovo pregovarati o trgovinskim sporazumima, kao i da će kazniti firme koje su proizvodnju preselile u inostranstvo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar