Milina: Suspendovana tri policajca koji su tukli migrante

ZAGREB – Tri pripadnika policije, za koje je utvrđeno da su tukli migrante na granici Hrvatske i BiH, suspendovani su i protiv njih će biti pokrenut disciplinski postupak, izjavio je večeras direktor hrvatske policije Nikola Milina.

On je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je po prvim saznanjima za objavljeni snimak na kojem se vide kako osobe pod fantomkama prebijaju migrante odmah formiran stručni tim od pripadnika Direkcije policije i Službe za unutrašnju kontrolu, koji je upućen na teren.

Stručni tim je imao zadatak da rasvetli slučaj i utvrdi o čem se radi, rekao je Milina.

„Odmah nakon prvih radnji došli smo do saznanja da su osobe sa snimke policijski službenici interventne policije. S obzirom da postoji sumnja u povredu službene dužnosti, upućeno je rešenje o njihovoj suspenziji i u toeku je pokretanje disciplinskog postupka”, rekao je šef hrvatske polciije.

Dodao je da istragu sprovodi i Državno tužilaštvo, te da je interes Hrvatske da se ovaj slučaj rasvetli do kraja.

„Ne radi se o nikakvom postupanju u slobodno vreme, nego u radno vreme“, rekao je Milina i dodao da će se ispitati i zašto pripadnici policije nisu nosili propisane uniforme.

„Za ovaj slučaj je dosad prijavljeno troje službenika interventne policije. Njih trojica su delovali individualno“, tvrdi šef policije.

On je rekao da rukovodstvo policije bezrezervno štiti policijske službenike kad obavljaju požrtvovno i zakonito svoj posao.

„Ali, s druge strane za one koji se ogreše o zakon ili druga pravila moraju da znaju da će snositi posledice“, rekao je Milina i dodao da se godišnje procesuira više od 400 policijskih službenika.

Što se tiče navodnih policajaca koji kažu da im je ovakvo postupanje naređeno, Milina kaže da su u tom slučaju oni dužni da prijave krivično delo.

„I pre medijskih navoda smo prijavljivali policajce i za nanošenje telesnih povreda protiv migranta i za neprijavljivanje krivičnog dela“, rekao je i napomenuo da je u slučaju 13 policajaca postupak obustavljen, a da su ostali u toku.

Upitan da li će preuzeti odgovorost za ovaj incident, Milina je rekao:

“Ja snosim odgovornost od prvog dana rada u policiji na bilo kojem poslu na kojem sam radio. Bilo je direktora i pre mene i moj je posao da radim časno”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar