Ministar spoljnih poslova Sirije u prvoj poseti Egiptu u poslednjih 10 godina

KAIRO – Ministar spoljnih poslova Sirije sastao se danas u Kairu sa svojim egipatskim kolegom u prvoj zvaničnoj poseti u poslednjih deset godina kojom se nagoveštava poboljšanje odnosa sa režimom sirijskog lidera Bašara al Asada.

Ministar spoljnih poslova Egipta Sameh Šukri zagrlio je svog gosta, sirijskog ministra spoljnih poslova Faisala Mekdada kada je stigao u egipatsko ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Rojterts.

Predsednika Asada su izbegavale mnoge zapadne i arapske države od početka pobune i sukoba u Siriji 2011 navodeći da je rasparčao zemlju i vodio rat koji je odneo stotine hiljada ljudskih života.

Egipatski bezbednosni izvor, koji je pristao na razgovor sa Rojtersovim izveštačem pod uslovom da ostane anoniman, izjavio je da je cilj posete stvaranje uslova za povratak Sirije u Arapsku ligu uz posredovanje Egipta i Saudijske Arabije.

Arapska liga sa sedištem u Kairu suspendovala je 2011. godine članstvo Sirije, a mnoge arapske države povukle su svoje izaslanike iz Damaska.

Neke zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države i Katar, protive se rehabilitaciji odnosa sa sirijskim predsednikom Asadom, navodeći kao razloge brutalnost njegove vlade tokom sukoba i potrebu da se ostvari napredak ka političkom rešenju situacije u Siriji.

Međutim, ključne regionalne sile uključujući Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju, nedavno su nagovestile veću otvorenost prema zvaničnom Damasku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar