Ministar: Više vojske na granici s Kinom odgovor na potez Pekinga iz 2020.

NJU DELHI – Indija je rasporedila više vojnih trupa nego ikada ranije na granici sa Kinom, rekao je danas indijski ministar spoljnih poslova Subramanjam Džajšankar.

„Danas je indijska vojska raspoređena na granici sa Kinom kako nikada nije bila pre i to je učinjeno kako bi se suprostavili kineskom raspoređivanju vojske koje je pojačano od 2020. godine“ rekao je Džajšankar, prenosi Tas.
Džajšankar je odgovarao na kritike opozicione stranke Indijski nacionalni kongres, koja je optužila vladu da nije preduzela ništa u sukobima na granici sa Kinom.

Kako Tas s navodi prenoseći izveštaj indijske novinske agencije, indijske i kineske snage su se 9. decembra sukobile u oblasti Tavang kada su se kineske trupe približile granici, ali su ih indijske snage zaustavile, a nekoliko vojnika sa obe strane je povređeno.

Loše definisana granica između Indije i Kine na Himalajima izaziva tenzije decenijama, a 1962. godine je izbio oružani sukob između zemalja kada je Kina anektirala deo indijske teritorije.

U maju 2020. godine sukobi između dve zemlje su se ponovo rasplamsali, posle čega su usledili diplomatski i vojni razgovori, a Peking i Nju Delhi su prošle godine navodno počeli da povlače vojne snage sa granica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar