Misel: EU je uz Ukrajinu politicki, finansijski i humanitarno

BRISEL, 24. februara ( Tanjug) – Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel najoštrije je osudio vojnu „agresiju Rusije protiv Ukrajine bez presedana“ i najavio novi paketa sankcija EU o kome se lideri EU večeras razgovarati na samitu u Briselu.

Mišel kaže da će EU pružiti političku, finansijsku i humanitarnu pomoć Ukrajini i pozva Rusiju i oružane formacije koje podržava Rusija da poštuju međunarodno humanitarno pravo.

”Najoštrije osuđujemo vojnu agresiju Rusije protiv Ukrajine koja je bez presedana. Rusija svojim ničim izazvanim i neopravdanim vojnim akcijama grubo krši međunarodno pravo i podriva evropsku i globalnu bezbednost i stabilnost”, izjavio je Mišel u pisanom saopštenju.

Predsednik Evropskog saveta pozvao je Rusiju da odmah prekine neprijateljstva, povuče svoju vojsku iz Ukrajine i u potpunosti poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

”Ovakvoj upotrebi sile i prinude nije mesto u 21. veku”, kaže Mišel.

Predsednik Evropskog saveta Mišel kaže da će se na vanrednom sastanku EU lidera večeras razgovarati o krizi i daljim restriktivnim merama koje će, prema njegovij oceni, nametnuti ogromne i teške posledice Rusiji zbog njenog delovanja.

On dodaje da će detalje paketa sankcija izneti predsedica EK Ursula fn der Lajen, a usvojiti ga Savet EU.

”Žalimo zbog gubitka života i humanitarne patnje. EU i njene države članice su spremne da hitno pruže humanitarni hitan odgovor. EU čvrsto stoji uz Ukrajinu i njen narod dok se suočavaju sa ovom krizom bez premca”, zaključio je Mišel.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar