Misel: Pravno moguće finansirati ograde iz budžeta EU

BRISEL – Evropska unija treba da odluči da li je spremna da finansira izgradnju ograda kako bi pomogla zemljama kao što je Litvanija u zaštiti spoljnih granica Unije od „hibridnih napada“ Belorusije, izjavio je danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

„Što se tiče fizičke infrastrukture na granicama, prema mišljenju pravne službe Saveta, pravno je moguće na osnovu sadašnjeg pravnog okvira na evropskom nivou finansirati infrastrukturu. Odluku o tome treba da donese EK, ali u svakom slučaju pravno mišljenje Saveta vrlo je jasno“, rekao je Mišel na zajedničkoj konferenciji za novinare s poljskim premijerom Mateušom Moravijeckim, prenosi Rojters.

Sa druge strane, Evropska komisija je saopštila da sredstva EU mogu da se koriste za finansiranje pogranične strukture ali ne i za podizanje ograda ili bodljikave žice.

Na hiljade ilegalnih migranata zaglavljenih u Belorusiji pokušalo je da probije granicu Poljske i uđe u tu zemlju. Na granici se nalazi bodljikava žica i pojačano prisustvo vojske.

Komisija je izvršno telo EU dok Savet predstavlja države članice Unije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar