Misterija boce sa vinom stare 1.650 godina: Tajna koja godinama muči naučnike (foto)

Već nekoliko godina savremeni istoričari vode debatu oko sudbine najstarije boce sa vinom na svetu, poznatom kao i „Špajerska vinska flaša“.

Dilema je otvoriti bocu ili ne, budući da je sadržaj u njoj star oko 1.650 godina. Ova flaša se nalazi u Istorijskom muzeju Palatinata, Nemačka, prenose mediji.

Boca je zapečaćena voskom. U boci se nalazi vino koje se tada mešalo sa maslinovim uljem koje se tada koristilo u sprečavanju oksidacije.

Špajerska boca je nađena u grobu rimskog aristorkrate 1867. godine, u oblasti Rajna-Palatinat. Ovaj dragocen pronalazak izazvao je veliko oduševljenje tadašnjih naučnika.

Inače, Rimljani su sahranjivali svoje mrtve sa stvarima koje su pokojni koristili tokom života, a u ovom slučaju reč je o sorti vina koje je ovaj aristokrata konzumirao.

Tokom Prvog svetskog rata, hemičari su analizirali bocu, ali se nikada nisu usudili da je otvore, što do danas nikome nije dozvoljeno.

Neki naučnici, među kojima je i mikrobiolog Ludger Tekampe smatra da bocu nikada ne treba otvoriti:

– Nismo sigurni kako će sadržaj boce reagovati kada dođe u dodir sa vazduhom. Unutra se, očigledno, nalazi još uvek tečnost, a stavovi među naučnicima se razlikuju po ovom pitanju.

Ovaj redak artefakt je spravljen u periodu posebnog odnosa prema ovom drevnom piću, jer je vino bilo sastavni deo rimske svakodnevice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bocamuzej Palatinatavino
Komentari (0)
Dodaj komentar