Misterija ponovnog leta F-117 (foto, video)

Na internetu se pojavilo nekoliko fotografija stelt bombardera F-117 poznatog i kao „noćni jastreb“ kako nisko leti iznad područja u blizini oblasti za testiranje aviona u Nevadi. Fotografije su interesantne jer je avion povučen iz službe pre 11 godina. Pošto nema zvaničnih informacija, nije jasno koji je razlog ponovnog leta tih aviona a stručnjaci veruju da su moguća testiranja novih sistema.

„Nevidljivi“ F-117 je zvanično izbačen iz upotrebe u američkim ratnom vazduhoplovstvu u aprilu 2008. godine. Međutim, od tada su nekoliko puta osvanule fotografije tog aviona kako leti u pustinjskim područjima Nevade, ali su one bile veoma retke.

Takođe, dodatnu znaiželjiu javnosti izazvalo je i to što su se u nevrmbru 2017. godine na internetu pojavile fotografije pokrivenog aviona F-117 kojeg je vukao kamion na auto-putu u Nevadi.

Ne postoje zvanične informacije o bilo kakvim operacijama u koje su uključene te letelice. Ipak, portal The Aviationist navodi da je očigledno da su oni angažovani u nekoj vrsti testa ili treninga, prenosi RTS.

Takođe, 26. jula na Jutjubu je osvanuo snimak dva aviona F-117 kako lete u Nevadi. Tada je urednik portala The Aviationist, Dejvid Sensinoti, napisao da je razlog leta tih aviona misterija. Objasnio je da je radar tog aviona moguće koristiti za razne vrste testiranja novih sistema i tehnologija.

Na fotografijama i snimcima „noćni jastrebovi“ su u veoma neobičnom režimu leta i izvode zahtevne manevre. To je čudno zbog toga što je F-117 konstruisan sa zadatkom da prodire u neprijateljsko područje oslanjajući se na specifičan oblik i „stelt“ tehnologiju. Nije predviđen za manevrisanje i niske letove.

Dok ponovni letovi „noćnih sokola“ ostaju misterija, uvek postoji mogućnost i da je neki pilot možda želeo da poslednji put poleti tim avionom pre konačne penzije.

Inače, reč je o američkom dvomotornom borbenom avionu, jednosedu koji je proizvodila kompanija „Lokid Martin“ a koji je slavu stekao zbog specifičnog oblika i zbog primenjene tehnologije smanjene uoljivosti (stelt). Služio je kao bombarder a jedino ga je operativno koristilo Američko ratno vazduhoplovstvo.

Prvi let je izveo 1981. godine, a u upotrebu je uveden 1983. Međutim, šira javnost je za njega zvanično saznala tek u novembru 1988.

Interesantno je da je F-117 promovisan i kao „nevidljivi lovac“ iako je namenjen za borbu vazduh-zemlja. O tome svedoči i oznaka „F“, koja je uobičajena za američke lovce. Operativnu upotrebu imao je u operacijama u Panami, Iraku i na prostorima bivše Jugoslavije.

Prema zvaničnim informacijama, letelice tog tima imali su šest udesa i jedno obaranje u borbi. Prva i jedina vojska u svetu koja je uspela da obori F-117 bila je Vojska Jugoslavije 27. marta 1999. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Američki avionf-117vojni avion
Komentari (0)
Dodaj komentar