Mjanmarska policija uhapsila je skoro 100 Rohindža

JANGON – Mjanmarska policija uhapsila je danas skoro 100 etničkih Rohindža nakon racije u jednoj kući u trgovačkoj prestonici Jangonu, objavili su policija i lokalni mediji.

Lokalni policijski zvaničnik potvrdio je hapšenja i naveo da će uhapšeni biti poslati u karantinski centar kako bi sprečili širenje kovid-19, prenosi Rojters.

Fotografije koje su objavili lokalni mediji prikazuju nekoliko bosonogih muškaraca i desetine žena sa šarenim maramama kako sede na tlu u dvorištu.

Oko 600.000 muslimana Rohindža živi u Mjanmaru, uglavnom ograničeni na kampove i sela i nisu u mogućnosti da slobodno putuju ili da pristupe zdravstvenoj zaštiti ili obrazovanju.

Velika većina nema državljanstvo i smatra se ilegalnim imigrantima iz susednog Bangladeša, uprkos tome što mnogi vode poreklo iz zemlje unazad stotinama godina, navodi agencija.

Vlada kaže da radi na nacionalnoj strategiji za zatvaranje kampova i da se Rohindže neće suočavati sa ograničenjima kretanja ako prihvate takozvanu nacionalnu verifikacionu karticu, lični dokument koji mnogi odbacuju jer kažu da ih označava kao strance.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar