MKCK: Uspesna evakuacija bi trebala da olaksa nove akcije

CIRIH – Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) se nada da će uspešno obavljena evakuacija civila iz Azovstalja uticati na to da se više ljudi lakše izbavi iz kompleksa čeličane, izjavio je danas visoki zvaničnik ove organizacije Dominik Stilhart.

„Iskustvo pokazuje da jedna uspešna evakuacija pomaže da se naredne akcije spasavanja lakše izvedu, a sada su obe strane videle da to funkcioniše i nadamo se da ćemo izgraditi minimum poverenja“, naveo je Stilhart za švajcarski list Noje Cirher Cajtung, prenosi Rojters.

MKCK i Ujedinjene nacije rade na tome da izvuku civile iz čeličane Azovstalj, koja je poslednje uporište preostalih ukrajinskih boraca u Mariupolju.

Stilhart je dodao da je „izuzetno frustrirajuće“ što su bile potrebne nedelje mukotrpnog rada da bi se ruske i ukrajinske vlasti angažovale i da bi se razradili logistički detalji kako bi borci na svakom kontrolnom punktu znali kada će autobusi proći, navodi Rojters.

Ukrajina je saopštila da je u petak evakuisano 50 civila.

Visoki zvaničnik UN-a je naveo da nema osnova za nadu da će sukob biti uskoro okončan i da ima malo informacija o ljudima koji su premešteni iz istočne Ukrajine u Rusiju, prenosi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar