MKD: Opozicija trazi istragu o druzenju Zaeva i Zilberstajna

SKOPLJE – Najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE danas je zatražila od Javnog tužilaštva da pokrene istragu o telefonskom razgovoru premijera Severne Makedonije, Zorana Zaeva, sa ruskim komičarima, od kojih mu se jedan predstavio kao bivši predsednik Ukrajine Peter Porošenko, kao i svim porukama i informaciama koje je u tom razgovoru izneo, piše makedonski Žurnal.

Portparol te stranke, Naum Stoillkovski, izjavio je da postoje indicije da informacije iznete tokom tog razgovore ukazuju na postojanje krivičnog dela.

„Poruke Zaeva objavljene u medijima ukazuju da se on u svom premijerskom kabinetu sastajao sa kontroverznim Talom Ziberštajnom, čovekom kojeg je Sebastijan Kurc označio sumnjivim zbog pada austrijske vlade.., Da li je Zaev umešan u događaje u Austriji, zemlji koja je dugogodišnji prijatelj Republike Makedonije“, rekao je Stoilkovski na onferenciji za novinare.

VMRO-DPMNE je saopštila da protiv Zilberštajna postoje procesi i u Izraelu.

Zlberštajn je prema rečima Stoilkovskog, imao dosijee za pranje novca, ometanje pravde, nelegalne akcije u organizovanju ploitičkih izbornih kampanja, primanja i davanja mita, falsifikovanje dokumenata i druga krivična dela.

Opozicija je zatražila od vlade da odgovori na pitanje šta ta osoba tražila kod makedonskog premijera i zašto ga je Zaev primio u svoj kabinet na njegov zahtev.

Skopska Republika obelodanila je juče SMS poruke koje je Zaev razmenio tokom razgovora sa ruskim komičarima, misleći da pritom razgovara sa Porošenkom.

Između ostalog, Zaev je lažnom Porošenku pručio da će mu poslati jednog „dobrog momka“, uz selfi na kojem je zajedno sa Izraelcem Talom Zilberštajnom, inače, koji je poznat kao stručnjak za „prljave kampanje“.

Prema printskrinu razmenjenih poruka, koje je prenela Republika, između Zaeva i ruskih komičara preko „Whatšapp“-a, ruski komičari Zaevu odgovaraju: „On mi pomaže u kampanji“.

Na to Zaev kaže:“Znam, želim ti sreću u kampanji. On je super momak“.

Prema podacima dostupnim na internetu, Zilberštajn se u javnosti pojavio u avgustu 2017. kada je bio uhapšen zajedno sa jednim izraelskim milijarderom pod sumnjom za navodno pranje novca.

Iste godine je privukao pažnju i austrijske javnosti kada je, prema navodima tamošnjih medija, stajao iza napada na tadašnjeg austrijskog kancelara Sebastijana Kurca i njegovu Vladu, što u Austriji do tada nije bila poznata praksa.

Kao stručnjak za kampanje bio je angažovan i u Izraelu, Rumuniji, južnoj Americi, Ukrajini.

Za korupciju je bio osumnjičen i u Rumuniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar