Mladi iz dijaspore se ukljucili u obelezavanje Dana secanja

FILADELFIJA – Organizacija Teslin narod i Mladi Tesline Naučne Fondacije (TNF) iz dijaspore organizovaće danas na Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtva fašizma online konferenciju o ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac.

Skup „Jasenovac i naša kultura sećanja“ na kojoj će govoriti mladi iz Srbi iz Švedske, Kanade, Amerike ali iz matice biće prilika da se čuju razmišljanja mladih u dijaspori o genocidu nad Srbima u Jasenovcu, ali i drugim logorima u NDH tokom Drugog svetskog rata, rekao je za Tanjug osnivač TNF iz Filadelfije Nikola Lončar.
„Mladi Srbi dijaspore će preneti sećanja svojih predaka o stradanjima Srba. Oni se bore da se ti stravični zločini nad srpskim narodom nikada ne zaborave. Boriće se za pravdu i istinu, trudiće se da ispričaju celom svetu da se u jednoj malenoj zemlji dogodio strašan zločin prema stotinama hiljada ljudi srpskog naroda, a o kome se na žalost, vrlo malo zna i pred kojima zapadna javnost često zatvara oči“, naveo je Lončar.

Konferenciju će voditi Julijana Pandurević iz Kanade koja je organizovala veliku akciju za potpisivanje peticije o Jasenovcu u vezi sa projekcijom filma „Dara iz Jasenovca“ i nedobronamernom kritikom u „Los Anđeles Tajmsu“ koju je do sada potpisalo više od 35.000 ljudi.
Prema rečima Lončara, Pendurević želi da sa svetom podeli neverovatnu i hrabru priču o Srbima koja je tim više upečatljiva jer su mnogi članovi njene porodice ubijeni u NDH.
Cilj konferencije prema navodima osnivača TNF Nikola Lončara je da se nikada ne zaboravi ni činjenica da su ustaše 1941. najavile da će trećina Srba biti prekrštena, trećina proterana a trećina ubijena.

Prema rečima Lončara jedan od učesnika skupa biće i mladi Aleksandar Đuričić, predsednik srpsko-američke liderske konferencije čija je porodica, na neki način, prošli strahote ustaštva i Jasenovca, a deda mu je preživeo logor i dan danas je živ.
Konferencija će se održati 22. aprila, na dan kada je koncentracioni logor Jasenovac neoficijelno zatvoren, i na dan kada je u Srbiji nacionalni Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma, a, kako kaže Lončar, „pristigle generacije mladi progrnanih iz RH godina žele svetu prikazati istinu i ova konferencija je samo jedna iz serije konferencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar