Moćna zimska oluja ostavila iza sebe poplave i tornada

VAŠINGTON – Moćna zimska oluja, nazvana „ciklonska bomba“ ostavila je iza sebe mećave, poplave i tornada nakon što je pogodila planinske države SAD ove sedmice, pre nego što je krenula na istok na Srednji zapad i region Velikih jezera rano jutros.

Proglas o katastrofi guvernera Ajove Kima Rejnoldsa izdat kao odgovor na izveštaje o poplavama, ostao je na snazi u Ajovi tokom noći, preneo je Rojters.

Guverner Nebraske Pit Rikets, takođe, je izadao deklaraciju za hitne slučajeve, preneo je AP.

Zbog kiše i nabujalih reka bili su neprohodni putevi i mostovi, a na hiljade ljudi iz Nebraske moralo je da bude evakuisano, izvestio je „Linkoln džurnal star“.

U Kentakiju, Indijani i Mičigenu je bilo 13 tornada izjavio je Bob Oravec, meteorolog u Nacionalnom meteorološkom centru u Koledž parku u Merilendu, ali oni nisu izazvali ozbiljnu štetu.

U planinskom predelu Kolorada palo je 60 centimetara snega zbog čega je otkazano 1.300 letova u Denveru, a više od 1.000 vozača zarobljeno na putevima policija je spasila prevozći ih školskim autobusima.

Danas više nema upozorenja o mećavi, rekao je Oravec i dodao da još uvek postoji pretnja od pojave oluje u Lujzijani, Misisipiju i regionu Velikih jezera.

Delovi SAD gde je došlo do nestanka struje ponovo je imaju, normalizovan je saobraćaj na aeordromu Denver, a upozorenja o poplavama ostali su na snazi za Nebrasku, Ajovu i Mičigen, naveli su meteorolozi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar