Mogerini i Han: Izbori u Albaniji u skladu sa standardima

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han, ocenili su u zajedničkoj izjavi da su izbori u Albaniji protekli u mirnoj atmosferi i u skladu sa standardima.

Oni smatraju da su građani imali priliku da glasaju za široki spektar političkih stranaka, što je važna faza u evropskom putu Albanije, prenosi Fena.

Prema preliminarnim zaključcima posmatračke misije Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), izbori i kampanja su se odvijali u fer atmosferi uz poštovanje osnovnih sloboda. Izborni okvir nudi bazu za demokratske izbore, napomenuli su Mogerini i Han.

„Primili smo k znanju određene rezerve koje su posmatrači izneli u pogledu politizacije izbornog tela i nedosledne primene zakona. Očekujemo daljnje korake u pogledu preliminarnih nalaza posmatrača o navodima o kupovini glasova i pritisku na birače, kao i uplitanju neautoriziranih aktivista stranaka što može podrivati javno poverenje u izbore“, naveli su oni.

Mogerini i Han su izrazili spremnost da sa novom vladom rade na nastavku integracije, reforme pravosuđa i borbe protiv proizvodnje i trgovine narkotika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

AlbanijaFederika Mogerini
Komentari (0)
Dodaj komentar