Moguća podrška sporazumu sa Iranom u Senatu

Pristalice sporazuma sa Iranom o nuklearnom programu te zemlje na ivici su toga da dobiju neophodan broj glasova za podršku tom dokumentu u američkom Senatu, što bi mu omogućilo da opstane a predsedniku SAD Baraku Obami bi donelo veliku spoljnopolitičku pobedu – uprkos žestokom otporu republikanaca i Izraela.

Za usvajanje sporazuma u Senatu – tačnije za podršku Obaminom vetu na republikanski predlog zakona kojim se sporazum blokira – potrebna su 34 glasa, a dva demokratska senatora koja su danas izjavila da će podržati veto popela su broj pristalica na 33.

Koliko jutros, glavni predstavnik Demokratske partije SAD u Senatskom komitetu za spoljnopolitičke odnose Ben Kardin predvideo je da će Obama sakupiti 34 glasa do kraja sedmice.

Republikanci u Kongresu i republikanski pretendenti na stranačkog kandidata za predsednika SAD 2016. godine jednoglasno se protive sporazumu sa Iranom koji nalaže toj zemlji da značajno smanji opseg spornog nuklearnog programa u zamenu za oslobađanje od ekonomskih sankcija.

Izrael se žučno protivi tom sporazumu, ali njegova multimilionska kampanja lobiranja preko moćnog Američko-izraelskog komiteta za jane odnose (AIPAC) nije postigla željeni rezultat u
SAD.

Samo dva senatora iz redova Demokratske partije SAD se protive sporazumu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar