Moje privodjenje medijski spektakl, a ne ozbiljna istraga

Bivši predsednik Brazila Luiz Injasio da Lula izjavio je da je njegovo privodjenje zbog navodne korupcije i pretres kuće bio medijski spektakl, a ne ozbiljna istraga.

„Jutros sam se osećao kao zatvorenik. Ako su hteli da me saslušaju, trebalo je samo da me pozovu, i ja bih došao. Ne plašim se pravde“, rekao je juče Lula, koji je bio predsednik Brazila od 2003. do 2010. godine.

On je dodao da je njegovo privodjenje na saslušanje u okviru istrage o korupciji u državnoj naftnoj kompaniji Petrobras, „medijski spektakl“.

I aktuelna predsednica Brazila Dilma Rusef, koja je na tom mestu nasledila Lulu, rekla je da je hapšenje bivšeg šefa države bilo „beskorisno“.

Lula je kazao da je cilj tužilaca kriminalizacija njegove Radničke partije, čiji je funkcioner i Dilma Rusef.

„Ne znam da li ću biti kandidat 2018. godine na predsedničkim izborima“, rekao je Lula, ali je i dodao da će odbraniti svoju stranku, koju je osnovao 1980. godine.

Sinoć je na ulice Sao Paula izašlo stotine ljudi, kako bi bivšem predsedniku pružili podršku.

„Ako neko misli da pretres i laži mogu da me ućutkaju, neka znaju da sam preživeo gladovanje, a ko to preživi, nikada ne odustaje“, rekao je Lula.

Pre negpo što je priveden na saslušanje, policija je pretresla kuću bivšeg predsednika, u okolini Sao Paula, kao i njegovu neprofitabilnu organizaciju Instutut Lula.

On je potom odveden na saslušanje, gde je odgovarao na pitanja tužilaca puna četiri sata, a nakon toga je oslobodjen.

„Niko u ovoj zemlji nije izuzet od istrage. Svako u Brazilu može biti pozvan na saslušanje, ako postoje indicije da je počinio krivično delo“, izjavio je tužilac Karlos Fernando dos Santos.

Dugotrajna istraga pod nazivom „Operacija perionica“ obuhvata optužbe za korupciju i pranje novca u brazilskom naftnom gigantu Petrobrasu.

Tužioci istražuju okolnosti pod kojim su Lulinom Institutu isplaćene donacije u vrednosti od 8,12 miliona dolara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar