Mond o protestima: Francuska vlada razočarana stavom sindikata

PARIZ – Pritisci na vladu francuskog predsednika Emanuela Makrona rastu nakon što je juče oko 750.000 ljudi širom Francuske protestovalo protiv planirane penzione reforme, dok pariski „Mond“ danas ističe da je vlada „razočarana“ stavom umerenih sindikata, sa kojima se nadala da će postići zajedničko rešenje.

U analitičkom tekstu posvećenom protestima, list piše da je vlada sve opreznija uoči protesta zakazanih za subotu, 11. februar, za koje se pretpostavlja da će biti „masovni“.

Vlada više ne krije razočaranje umerenim sindikatima koji su bili otvoreni za reformu, ali koji nisu ništa učinili da utiču na okončavanje protesta, kako se vlast nadala.

„Oni su pod pritiskom svoje baze. Lagali su nas“, ocenio je ministar rada Olivije Dispo.

Vođa jednog od umerenih sindikata CFDT Loran Berger pozvao je vladu da posluša „dostojanstven, odgovoran, i dobro vođen pokret“, kako oni ne bi stvorili „pravi demokratski problem na duge staze“.

Kako navodi „Mond“, vlast se u potrazi za rešenjem sve više oslanja na parlament.

„Vreme je za institucije. Skupština je mesto gde se raspravlja o pitanjima i brigama“, navode iz Jelisejske palate, odnosno francuskog predsedništva.

Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je da će nastaviti sa promenama, uprkos anketama koje pokazuju rastuće protivljenje.

Burna debata počela je u ponedeljak u parlamentu, pošto su opozicioni poslanici, a posebno ekološko-levičarska koalicija ‘Nupes’ Žan-Lika Melanšona, predložila više od 20.000 amandmana.

Prema analizi „Monda“, ‘makronisti’ znaju da imaju sve manje vremena, pošto Nupes značajno usporava debatu u parlamentu.

Premijerka Elizabet Born odobrila je prošle sedmice meru ograničenja plaćanja doprinosa na 43 godine za one koji su počeli da rade u 20. i 21. godini života, što je dovelo do pronalaženja neočekivanog partnera u liku desničarske Republikanske partije.

Kako navodi zamenik glavnog izvršnog direktora istraživačke kompanije Ipsos, Bris Tentirije, ocenio je da poslanici Republikanske partije, koja predstavlja glavni parlamentarni oslonac Makronovim penzionim reformama, idu predaleko.

Oni se igraju svojim biračkim telom koje, zajedno sa Makronovim simpatizerima, ostaje jedan od stubova podrške reformi, rekao je Tentirije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar