Moravjecki se nada novoj ekonomskoj zajednici sa Rumunijom i Ukrajinom

VARŠAVA – Poljski premijer Mateuš Moravjecki izneo je očekivanje da će biti izgrađena nova ekonomska zajednica u Centralnoj i Istočnoj Evropi, uz učešće Rumunije i Ukrajine, i takođe kritikovao moćne zapadne zemlje zbog dugogodišnjeg podrivanja regiona.

Tokom poljsko-rumunskih međuvladinih konsultacija u utorak u Bukureštu, Moravjecki je istakao da je saradnja između Poljske i Rumunije ključna da se glas regiona bolje čuje, preneo je Euraktiv.

„Ne možemo da gledamo na Evropsku uniju kao na one koje moramo da slušamo i koji uvek moraju imati najbolja rešenja koja se prevoze u koferu u Bukurešt ili Varšavu“, rekao je on, izvestila je TVP.

Moravjecki je u svom govoru, takođe, pohvalio svog rumunskog kolegu Nikolae Čuku i predsednika zemlje Klausa Johanisa zbog vođenja politike koja ima za cilj „koheziju, sinergiju i efikasnost između obe zemlje“.

Prema rečima poljskog premijera, snažnije zemlje Zapada i Istoka su iskorišćavale zemlje u regionu, napominjući da kada je taj prostor prešao u kapitalizam nakon pada komunizma, Zapad ih je koristio za svoje ciljeve.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar