Moravjecki traži podršku reformama pravosuđa radi deblokade novca od EU

VARŠAVA – Poljski premijer Mateuš Moravjecki pozvao je danas poslanike iz celog političkog spektra da podrže amandmane na zakone o pravosuđu kako bi se deblokirala sredstva iz fondova Evropske unije, što bi, kaže, ojačalo zlot i obuzdalo inflaciju.

„Nema danas više vremena da se nastavi natezanje konopa i zato sam apelovao na opozicione stranke da ovaj proces okončaju što pre“, rekao je Moravjecki na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Poljska vlada se nada da će dobiti podršku parlamenta za reformu pravosuđa, koja je sporno pitanje koje bi moglo da razbije vladajuću koaliciju uoči izborne godine i koja je od vitalnog značaja za „otključavanje“ pristupa fondovima EU, navodi britanska agencija.

Javne finansije ove zemlje pod ogromnim pritiskom zbog rata u Ukrajini, zbog čega ovoj evropskoj ekonomiji u usponu od ključnog značaja pristup bespovratnim sredstvima iz fondova EU u iznosu od 23,9 milijardi evra (25,40 milijardi dolara) i jeftinim kreditima od 11,5 milijardi evra.

Ministar za evropske poslove Šimon Šinkovski vel Šek izjavio je u utorak da Poljska planira da ove nedelje podnese parlamentu nacrt amandmana na zakon o svom Vrhovnom sudu.

Nacrt bi mogao da naiđe na otpor ultrakonzervativne partije Ujedinjena Poljska, koja je mlađi član vladajuće koalicije, što bi verovatno primoralo vladu da traži podršku opozicije.

„Svrha predloženih amandmana je da se otklone potencijalne sumnje u vezi sa sprovođenjem obaveza Republike Poljske“, navodi se u obrazloženju nacrta izmena zakona.

Dalje se dodaje da će te izmene rezultirati sprovođenjem „reforme koja jača nezavisnost i nepristrasnost pravosuđa“.

Poljska je u dugotrajnom sporu s Briselom oko reforme pravosuđa, za koju blok kaže da će podriti nezavisnost sudova. Najnoviji element u sporu odnosi se na disciplinsko veće za sudije.

Najviši sud EU zatražio je raspuštanje tog veća i izrekao Poljskoj kaznu od milion evra dnevno jer to nije učinila.

Poljska je ovo veće zamenila drugim telom, a kritičari kažu da to nije rešilo suštinski problem – potkopavanje nezavisnosti sudija, piše Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar