Mori se izvinio zbog seksističkih izjava,neće dati ostavku

TOKIO – Predsednik Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju, Joširo Mori, izvinio se zbog seksističkih izjava o ženama i rekao da povlači reč, ali neće podneti ostavku uprkos pozivima sa društvenih medija, preneo je Rojters.

Bivši japanski premijer Joširo Mori (83) priznao je da su njegove izjave o tome kako članice odbora isuviše pričaju „neadekvatne“ i u suprotnosti sa duhom Olimpijade.

„Ukoliko povećamo broj žena u odboru, moraćemo nekako da obezbedimo da njihovo vreme izlaganja bude ograničeno, one imaju poteškoća da završe, što je iritantno“, rekao je prethodno Mori pred upravnim odborom Olimpijskog komiteta Japana, kako prenosi japanski list Asahi Šimbun.

On je rekao da u odboru ima oko sedam žena i da svako zna svoje mesto.

Na tviteru u Japanu se jutros pojavio hešteg „Mori, molim te daj ostavku“, dok su neki korisnici ove društvene mreže pozvali sponzore da izvrše pritisak na Organizacioni komitet Olimpijskih igara u Tokiju da Morija smeni sa mesta predsednika.

Japanski Olimpijski komitet je 2019. godine doneo odluku da u upravnom odboru bude više od 40 odsto žena, ali za sada među 24 člana ima samo pet žena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar